Yayın hayatına 9 Kasım 2021'de başlayan ve iki haftada bir Salı günleri 16.00'da 95.0 Açık Radyo'da yayınlanan Müzelik Sohbetl müze ve toplum-tarih-akademi-literatür-sanat-kültür-kültürel miras ilişkilerini içeren konular irdeleniyor.
1. bölüm - Neden Müzecilik, Müze Nedir?
Müze nedir? Bu soruyla ilgili hepimizin aklına farklı bir şey gelebilir. Kimimiz için eğlenceli, kimimiz için soğuk, eski eserlerin korunduğu, öğrendiğimiz, estetik tatmin yaşadığımız, sesimizi duyurabildiğimiz yerler olabilir. Müzeler bunların hepsini -bazen de hiçbirini- içinde barındırır. Nasıl barındıyor derseniz cevabı, programın açılış konuşması da sayılabilecek olan ilk bölümümüzde bulabilirsiniz.
2. bölüm- Türkiye Müzeciliği, Müzecilik Mesleği - Dernekler - Örgütler
© İ.B.B. Atatürk Kitaplığı Sayısal Arşiv ve e-Kaynaklar, Kartpostal Arşivi.
İlk kısmında Türkiye Müzeciliği'ne tarihsel olarak incelediğimiz, Osmanlı aydını Osman Hamdi Bey, ve onun mirasını devam ettiren müzecimiz Halil Edhem' den bahsettiğimiz bu bölümde, Cumhuriyet’in kuruluşu ile yükselişe geçen müzeciliğimize ve dönemsel olarak gelişimlerine odaklandık. Son olarak akademide müzecilik ve müzecilik meslek örgütlerine bir bakış attık.
3. bölüm- Topluma Uzanamayan Müzeler
Topluma Uzanamayan Müzeler bölümünde, müze ve toplum ilişkisi nasıl olmalıdır, tarih boyunca bu süreç nasıl ilerlemiştir, böyle bir ilişkiye neden gerek vardır, bunun önemi nedir ve sağlanamadığı durumlarda neden müze toplum ilişkisi sağlanamaz gibi sorulara yanıt arayacağız, Türkiye’de müze ve toplum ilişkisine de göz atacağız.
4. bölüm- Tasarım Bunun Neresinde?
İzmirli Dr. Mimar Hasan Cenk Dereli ile sergi ve sergi tasarımını konuştuğumuz Müzelik Sohbetler'in Tasarım Bunun Neresinde? başlıklı bölümünde İzmir'de İlham Veren İşler'den, sergi tasarımında ölçek kavramından ve Cenk'in son zamanlardaki projelerinden bahsettik.
5. Bölüm- Kültür-Sanat Websiteleri
Türkiye'den ve dünyadan kültür-sanat içerikli websitelerinden örneklerden konuştuk ve Türkiye'de müzelerin internette olan görünürlüklerine ilişkin bazı aktarımlarda bulunduk.
Eski bölümlere ulaşmak için:
Bravo. Basarılar dilerim.